Zwangerschap & huidkwaaltjes

Je bent zwanger, gefeliciteerd!

Naast de mooie roze wolk waarop je je bevindt, merk je ook al heel snel een aantal veranderingen in je lichaam en aan je huid. De o zo bekende zwangerschapskwaaltjes. De één heeft er weinig last van, terwijl de ander er van baalt. Welke huidklachten kunnen er tijdens je zwangerschap opspelen en misschien wel het belangrijkste: gaat dit vanzelf dan weer weg? Ik ga hier verder op in.

Striae bij zwangerschap

De meest gevreesde kwaal van allemaal: Striae!

Striae ontstaat tijdens de zwangerschap vaak in het laatste trimester. De huid wordt opgerekt en hierdoor ontstaan er scheurtjes in het onderhuids bindweefsel. Striae of zwangerschapsstriemen kenmerken zich door rozige/rode of paarsige strepen op de buik, borsten en/of benen. Na de zwangerschap kleuren de zwangerschapsstriemen wit van kleur. Hierdoor zijn ze iets minder zichtbaar.

striae-zwangerschap

Tips voor striae tijdens je zwangerschap

In de winkels is er van alles te koop om striae tijdens je zwangerschap te voorkomen. Oliën, lotions en diverse crèmes. Maar werkt dit ook? Mijn antwoord is nee! De oliën, lotions en crèmes op zich zelf helpen niet om de striae te voorkomen. De zwangerschapsstriemen ontstaan in de dieper gelegen huidlagen, waar crèmes niet kunnen komen. Wat helpt dan wel? De huid masseren (eventueel met één van de oliën of crèmes). Door de massage stimuleer je de doorbloeding waardoor de huid geactiveerd wordt en het bindweefsel verstevigd kan worden. Ondanks dat je nu elke avond (en misschien ook wel ’s ochtends) je buik lekker gaat masseren, is er altijd een mogelijkheid dat je toch striae krijgt. Deels is dit erfelijk bepaald. Dus als je moeder last had van striae, is de kans groter dat jij dat helaas ook krijgt.

Na de zwangerschap kleuren de zwangerschapsstriemen vaak van roze/paars naar wit. Hierdoor oogt het al wat minder. Maar ook met behandelingen kan de striae verbeterd worden. De dermapen is een effectieve behandeling hiervoor. Door middel van 11 minuscule naaldjes worden er kleine kanaaltjes in de huid gebracht. Hierdoor wordt het bindweefsel gestimuleerd. De zwangerschapsstriemen kunnen hierdoor verminderen. Meer informatie striae en over de behandeling lees je hier.

Couperose of spider naevi bij zwangerschap

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat er tijdens de zwangerschap meer bloed wordt rond gepompt. Ook staat er meer druk op de vaten en worden de vaatwanden soepeler. Waardoor er spider naevi of couperose ontstaat. Vaak is dit zichtbaar op het gelaat en in de hals. Kenmerkend zijn de rode puntjes met uitlopertjes. Vergelijkbaar met spinnetjes. Vandaar ook de naam spider naevi. Sommige vrouwen krijgen last van kleine gesprongen vaatjes bij elkaar. Dit noemen we couperose.

spider naevi- zwangerschap

Tips voor couperose of spider naevi tijdens de zwangerschap

In de meeste gevallen trekken de gesprongen vaatjes uit zich zelf weer weg. Vaak al na de eerste maanden na de bevalling. Is dit niet het geval? Dan kan dit heel goed behandeld worden. Laser is dan de eerste keuze, maar ook coagulatie is een goede methode om van de couperose of spider naevi af te komen. Lees meer over de behandeling van couperose of spider naevi.

Acne bij zwangerschap

Door een verhoogde talgproductie kan je in het 1e trimester last krijgen van een verstopte huid met puistjes. Dit wordt ook wel zwangerschaps acne genoemd. De huid tijdens je zwangerschap is vaak gevoelig en niet elk product of iedere behandeling kan je gebruiken tijdens je zwangerschap. Wel kan er veel gedaan worden om de schade te beperken.

acne bij zwangerschap

Tips voor acne tijdens de zwangerschap

Een acnebehandeling kan heel goed ingezet worden tijdens de zwangerschap. De huid wordt intensief uitgereinigd. Rekening houdend met de gevoeligheid van de huid. Ook de producten worden speciaal aangepast op de huid van de zwangere vrouw.

Gebruik thuis milde producten met bijvoorbeeld aloë vera of kamille zoals de Ormedic lijn van Image Skincare. Ook vitamine C heeft een positieve werking op acne. Het gebruik van salicylzuur, retinol of vitamine A zuur wordt afgeraden! Deze werkstoffen kunnen de huid tijdens de zwangerschap meer irriteren en daarnaast ook de kans op pigmentproblemen vergroten. Producten met fruitzuur zoals glycolzuur met een concentratie van minder dan 10% kunnen wel gebruikt worden. Mits de huid goed wordt beschermt met een SPF 30 of hoger. Lees meer over acne en de behandeling van acne.

Melasma bij zwangerschap

Door de verhoging van de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen de pigmentcellen gevoeliger worden en kan er meer pigment worden aangemaakt. Dit noemen we melasma of in de volksmond zwangerschapsmasker. Het kenmerkt zich door grillige bruinige vlekken. Deze vlekken zijn vooral zichtbaar op het voorhoofd, bovenlip en de wangen. Soms trekt het zwangerschapsmasker weer weg na de bevalling. Maar in sommige gevallen blijft dit ook bestaan.

melasma-zwangerschap

Tips voor melasma tijdens de zwangerschap

Gebruik altijd een antizonnebrandcrème met een SPF 30 of hoger. Onder invloed van de zon worden de pigmentcellen geprikkeld, waardoor het zwangerschapsmasker kan ontstaan of juist erger wordt. Gebruik daarnaast nooit producten met hoge percentages fruitzuren, retinol of vitamine A zuur. Tijdens de zwangerschap kan je zelf gebruik maken van producten met een hoog percentage vitamine C en natuurlijke huidoplichters die de pigmentcellen tot rust brengen zoals de Iluma lijn van Image Skincare.

Tijdens de zwangerschap raden we behandelingen voor melasma af! Als het zwangerschapsmasker niet wegtrekt na de bevalling kunnen er uiteraard wel behandelingen worden ondergaan om het pigment te verminderen of weg te krijgen. Lees meer over het zwangerschapsmasker en de behandeling daar van.

Overmatige haargroei tijdens de zwangerschap

Een mooie volle haardos. Veel vrouwen herkennen zich hierin. Dit komt doordat de groeifase van de haren langer zijn en het hierdoor minder snel uitvalt. Maar de negatieve kant is dan ook dat sommige vrouwen last krijgen van overmatige haargroei op plekken waar je het niet wilt hebben. In het gezicht of op de buik bijvoorbeeld. Gelukkig trekt dit een aantal maanden na de zwangerschap gewoon weer weg.

Laserontharen

Tips voor overbeharing tijdens de zwangerschap

De beharing kan tijdens de zwangerschap weggehaald worden d.m.v. scheren, knippen, waxen of epileren. Mocht de beharing toch niet wegtrekken na de zwangerschap dan zijn laser en/of elektrische epilatie een uitkomst. Beide technieken zorgen ervoor dat de haren definitief worden verwijderd. Lees hier meer over laserontharen.

Steelwratjes tijdens de zwangerschap

Door invloed van hormonen kunnen er fibromen (steelwratjes) ontstaan. Dit zijn kleine huidkleurige huidaanhangseltjes die veel voorkomen in de hals, onder de borsten en in de oksels. Het zijn onschuldige kleine wratjes, die na de zwangerschap ook van zelf weer weg kunnen trekken.

steelwratjes

Tips voor steelwratjes tijdens de zwangerschap

Stoor je je echt aan de steelwratjes? Dan kunnen deze heel goed verwijderd worden d.m.v. coagulatie. Let er wel op dat er verschillende vormen van coagulatie zijn. Coagulatie waarbij er een stroomkring ontstaat in het lichaam (vaak moet je metalen staaf vast houden of wordt er een plakker op de huid aangebracht) mag absoluut NIET tijdens de zwangerschap. Coagulatie met hoog frequente wisselstroom (plaatselijke stroom) kan wel. Meer informatie over steelwratjes en de behandeling er van lees je hier.

Wil je meer weten over de behandelingen?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 030 320 03 40 of boek direct online een afspraak in.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.