Zonnebrandcrèmes fabels & feiten

Zonnebrandcrèmes. Je hebt ze in alle soorten, maten en prijsklassen. Is een hogere beschermingsfactor beter dan een lage? Werkt een dure zonnebrand beter dan een goedkope? En waarom kan je toch verbranden als je een hoge SPF gebruikt? Op deze vragen en meer geef ik antwoord in mijn blogbericht.

Sun Protection Factor (SPF)

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nu een eigenlijk een SPF? Een SPF is de afkorting voor Sun Protection Factor of ook wel beschermingsfactor genoemd. De SPF geeft aan hoe lang iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden met een zonnebrandcrème. Als voorbeeld: Als je normaal gesproken na 10 minuten zonder zonnebrandcrème verbrand, dan vermenigvuldigt je SPF deze 10 minuten. Dus bij een SPF 30 X 10 minuten is dit 300 minuten = 5 uur. Je zou denken dat je die middag wel veilig bent. Maar het tegendeel is waar. Veel factoren spelen mee met deze formule.

Het huidtype

Een huidtype zegt iets over hoe snel iemand kan verbranden door de zon. Een lichter huidtype verbrandt vanzelfsprekend sneller dan een donker huidtype. Dit heeft te maken met hoe de huid zichzelf beschermt en komt door het al aanwezige pigment in de huid. De volgende huidtypes zijn te onderscheiden:

 • Huidtype 1: Verbrandt heel snel, wordt niet bruin.
  Zeer lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar, blauwe ogen.
 • Huidtype 2: Onbeschermde huid verbrandt snel, wordt langzaam bruin.
  Lichte huid, blond haar, lichte ogen.
 • Huidtype 3: Onbeschermde huid verbrandt minder snel, wordt gemakkelijk bruin.
  Licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vaak donkere ogen.
 • Huidtype 4: Onbeschermde huid verbrandt bijna nooit, bruint heel goed.
  Getinte huid, donker haar, donkere ogen.
 • Huidtype 5: Onbeschermde huid verbrandt zelden, bruint intensief.
  Donker getinte huid, donker haar, donkere ogen.
 • Huidtype 6: Onbeschermde huid verbrand nooit, bruint erg intensief.
  Zeer donkere gepigmenteerde huid, donkere bruine ogen, donkerbruin/zwart haar, donkere ogen.

De zonkracht

De zonkracht is de mate van UV-straling die in het zonlicht zit. Dit is in de winter uiteraard veel lager dan in de zomer. Maar denk ook aan vakanties in het middellandse zeegebied. In deze landen is de zonkracht veel hoger dan in Nederland. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je kan verbranden.

Bij een zonkracht 5 is de kans op verbranding van de huid al aanwezig. Wil je weten wat de zonkracht is voor vandaag? Kijk dan even op de website van het KNMI voor de voorspelling.

Hoeveelheid product

Geadviseerd wordt om minimaal 2,5 ml per lichaamsdeel aan zonnebrandcrème aan te brengen(1). Dit is ongeveer een halve theelepel per lichaamsdeel. In de praktijk wordt er veel minder product aangebracht. Bij het onvoldoende aanbrengen van het product kan de SPF halveren of zelfs nog minder zijn dan dat je verwacht. Dat is dus de reden dat je alsnog kan verbranden met een SPF 30. Daarnaast werkt een beschermingsfactor na 2 uur uit. Voor een optimale bescherming dient de zonnebrandcrème elke 2 uur opnieuw aangebracht te worden.

Zonnebrandcremes fabels en feiten

Fabels

 • “Ik word niet bruin met een SPF 30 of hoger!” Ook met een hoge SPF word je bruin. Alleen duurt het proces iets langer. Een voordeel, je kleurtje blijft ook langer zitten.
 • Een duurdere zonnebrandcrème beschermt beter dan een goedkope zonnebrandcrème. De consumentenbond heeft recent nog een onderzoek gedaan naar goedkope en duurdere zonnebrandmiddelen. Als je geïnteresseerd bent kan je het onderzoek hier terug vinden.
 • “Ik verbrand toch niet, dus een SPF gebruiken is voor mij niet nodig”, dit is niet waar! UV-straling kan altijd voor schade in de huid zorgen, dus bescherming is ook nodig voor een huidtype die minder snel verbrand.
 • Als het bewolkt is hoef je geen zonnebrandcrème aan te brengen. Ook door de bewolking heen kunnen UV stralen de huid bereiken. De zonkracht is weliswaar minder, maar schade kan het de huid zeker toebrengen.
 • Met een hoge SPF kan je niet verbranden. Dit is gedeeltelijk een fabel. Als je de juiste hoeveelheid aanbrengt en dit elke 2 uur herhaalt, kan je niet verbranden. Maar zoals eerder beschreven smeren de meeste mensen te weinig product om ook echt de werkelijke SPF qua bescherming te halen.
 • Een zonnebrandcrème met de tekst waterproof of waterresistant blijken niet altijd helemaal waar te zijn. De beschermingsfactor kan namelijk halveren als je gaat zwemmen. Dus smeer je na het zwemmen en afdrogen dus weer helemaal in.
Zonnebrand fabels en feiten

Feiten

 • Een duurdere zonnebrandcrème bevat naast een SPF ook anti-oxidanten en andere werkstoffen die de huid extra beschermen en helpen te herstellen.
 • Met de juiste hoeveelheid en herhaling beschermt een zonnebrandcrème je uitstekend tegen de vervelende gevolgen van UV-straling.
 • Een factor 30 is niet per definitie 2x zo sterk als een factor 15! Het verschilt slechts een aantal % hoeveel UV-stralen deze nog doorlaat.
 • Een SUN block bestaat niet! Geen enkele zonnebrandcrème beschermt je voor 100%, vaak voor zo’n 95 a 97%. Maar dit is uiteraard ruim voldoende!
 • De witte “waas” die je ziet na het aanbrengen van zonnebrandcrème komt door de stoffen titaniumoxide en zinkoxide. Dit zijn fysische filters die de UV-straling weerkaatsen. Lees in dit blog waarom ik fan ben van fysische filters
 • Chemische filters zijn stoffen die door de huid worden opgenomen en de UV-straling in de huid onschadelijk maken. Vandaar dat een zonnebrandcrème ± 30 minuten van tevoren aangebracht dient te worden. Chemische filters hebben die tijd nodig om actief te worden.
 • De temperatuur buiten zegt niets over de zonkracht en dus niets over hoe snel je kan verbranden.

Vergeet niet dat de zon ook voordelen heeft. De aanmaak van vitamine D is zo’n voordeel. Maar de zon zorgt ook voor een goed humeur als deze schijnt. De warmte van de zon vinden veel mensen erg fijn en sommige huidaandoeningen gedijen er goed bij.

Ter afsluiting, zon met mate en met bescherming! en als hij dan eenmaal schijnt? Vergeet dan vooral niet te genieten.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.