Iedereen wilt ouder worden, zonder er ouder uit te zien. Toch is het huidverouderingsproces onvermijdelijk. Vanaf het 25e levensjaar begint het verouderingsproces al.  De collageenproductie wordt steeds minder, de huid vernieuwt zich langzamer en weefsels en structuren veranderen.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Om te begrijpen hoe de huid verouderd, is het belangrijk te weten hoe de huid is opgebouwd. De huid bestaat uit 3 huidlagen:

 • De opperhuid, dit is de huid die we zien en bestaat ook weer uit 4 lagen. De pigmentcellen bevinden zich in deze laag en de huid wordt hier elke 28 dagen vernieuwd.
 • De lederhuid, deze laag zorgt voor de stevigheid van de huid door het bindweefsel/collageen en elastine.
 • Het onderhuids vetweefsel, is warmte isolerend en dient als “ stootkussen”.

De huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Daarnaast zorgt de huid ook voor regulering van je lichaamstemperatuur en als er een beschadiging is, repareert je huid dit direct.

Intrinsiek & extrinsiek

Huidveroudering ontstaat door verschillende factoren. Enerzijds is er het natuurlijke verouderingsproces (intrinsieke factor). Anderzijds hebben we de invloeden van buitenaf die ook voor veroudering van de huid zorgen (extrinsieke factoren). Deze extrinsieke factoren zorgen voor 80 á 90% van de totale huidveroudering. Reden genoeg dus om deze externe invloeden te minimaliseren.

Natuurlijk verouderingsproces

 • De opperhuid wordt dunner
 • De talgproductie neemt af onder invloed van hormonen. Hierdoor wordt de huid droger.
 • De elasticiteit in de lederhuid neemt af. Ook wordt het collageen in de huid stugger en minder soepel. Dit veroorzaakt rimpels en verslapping van de huid.
 • De pigmentcellen worden actiever, waardoor er plaatselijk meer pigment ontstaat. De zogenaamde “Ouderdomsvlekken”.
Collageenpoeder; zin of onzin?

Extrinsieke huidveroudering (Invloeden van buitenaf)

 • De mimiek in het gezicht zorgt vaak voor de 1e lijntjes en rimpels. De “lachrimpels” genoemd. De constante spiercontracties in de huid, zorgen ervoor dat er uiteindelijk rimpels ontstaan.
 • Luchtvervuiling zorgt voor oxidatieprocessen in de huid. Oxidatie zorgt voor de vorming van vrije radicalen en zorgen op die manier dat er schade in de cellen ontstaan. Dit zorgt voor versnelde veroudering van de huid.
 • Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor de doorbloeding verslechterd. Ook wordt er minder collageen aangemaakt en sneller afgebroken. Met als gevolg rimpels en een dunnere en grauwe huid.
 • UV-A straling, dringt diep door in de lederhuid en maakt de collagene en elastine vezels kapot. Hierdoor ontstaan diepere rimpels. UVA staat ook wel voor ‘ageing’ en wordt niet door glas gefilterd! Ook in de auto en binnenshuis kan UVA schade toebrengen aan je huid.’ ( de foto van de man. Deze man is vrachtwagenchauffeur en heeft aan de linkerkant meer UV straling gehad dan rechts.)
 • UV-B straling, dringt door tot de opperhuid en zorgt voor DNA schade en verbranding van je huid. Dit kan op termijn pigmentvlekken en huidkanker veroorzaken. UVB staat ook voor ‘burning’.
Huidveroudering

Links/rechts verschil huidveroudering door de zon.

Huidveroudering

Behandeling van huidveroudering

Verschillende behandelingen gaan huidveroudering tegen of stellen het verouderingsproces uit.

Alle behandelingen zorgen ervoor dat de huid of wel van binnenuit of van buitenaf wordt gestimuleerd te vernieuwen. Klik op de desbetreffende behandeling voor meer informatie.

Wat kunt u zelf doen?

 • Altijd een goede bescherming gebruiken tegen UV straling, minimaal een SPF 30! Hierdoor voorkomt u pigmentvlekken, verbranding van uw huid en andere schade ten gevolge van de zon.
 • Overmatige zon en zonnebank vermijden!
 • Regelmatig (elke 2 uur) uw zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat u minder snel verbrand.
 • Stop met roken.
 • Producten gebruiken met antioxidanten en eventueel pigment oplichtende bestanddelen van Image Skincare.
 • Laat regelmatig een behandeling uitvoeren om de huid weer op te frissen en goed ter verzorgen.
Zonnebrandcrèmes

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.

Interesse in een behandeling tegen huidveroudering?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.