Striae ook wel striemen of “stretch marks” genoemd zijn lijnvormige rood/paarse strepen op de huid. Naarmate striae langer bestaat kleuren de striemen van rood naar wit/huidkleur. Het ontstaat doordat  het lichaamsdeel in kwestie groeit, waardoor het bindweefsel scheurt. Striae komt veel voor en is vaak erg cosmetisch storend.

Hoe ontstaat striae?

Striae komt op plekken voor waar de huid snel groeit. Hierdoor scheurt het onderhuids bindweefsel en ontstaan er ontsierende rode striemen in de huid. De striemen kunnen variëren in lengte en het kan soms jaren duren voordat de roodheid wegtrekt en de striemen wit van kleur worden.

Wie krijgt striae?

  • In de puberteit kan striae ontstaan op de dijen, billen en borsten.
  • Bij zwangere vrouwen zien we dit vooral op de buik, billen en borsten doordat de huid sneller groeit. Vaak worden dit zwangerschapsstriemen genoemd.
  • Als je aankomt in gewicht
  • Bodybuilders kunnen last krijgen van striae door een te snelle groei van de spiermassa
  • Corticosteroïden (hormoonzalven) bij langdurig gebruikt wordt de huid dunner en ontstaat er striae
striae-zwangerschap
striae

Behandeling van striae

De behandeling berust zich erop om de striemen te verminderen. Striae zal altijd in meer of mindere mate zichtbaar blijven. Als het nog rood/paars van kleur is, valt er de meeste de winst te behalen. Het littekenweefsel is dan nog “vers”. De behandeling van striae gebeurt met de dermapen. Dit is een pen met 11 kleine naaldjes. Deze naaldjes maken minuscule gaatjes in de huid, waardoor het bindweefsel wordt geactiveerd en verstevigd. Het zorgt ervoor dat de huidstriemen minder zichtbaar worden, waardoor er een cosmetisch aanvaardbaar resultaat behaalt kan worden.

Wat kunt u zelf doen tegen striae?

  • Geen enkele crème werkt tegen striemen! Wat de verpakking ook mag beloven.
  • Tijdens de zwangerschap kunnen striae gevoelige gebieden gemasseerd worden. De doorbloeding wordt dan geactiveerd, waardoor het bindweefsel sterker kan worden.
  • Voor het beste resultaat begin je zo snel mogelijk met de behandelingen op het moment dat striemen zijn ontstaan.

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen, de ernst van de striemen en de verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit een reeks behandelingen in kuurvorm.

Interesse in een behandeling voor striae?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.