Goedaardige licht tot donkerbruine vlekken die rond/ovaal zijn van vorm, worden ouderdomsvlekken (lentigo solaris) genoemd. De pigmentvlekken liggen in de huid en kunnen verspreid over het gezicht en/of lichaam voorkomen. Voorkeurslokalisaties zijn plekken, waar de huid veel in contact is geweest met de zon zoals het gezicht, decolleté armen en benen. Bij mensen boven de 65 jaar worden ouderdomsvlekken in meer of mindere mate gezien.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

UV straling is de grootste oorzaak van het ontstaan van ouderdomsvlekken. Door overmatige zonblootstelling zijn de pigmentcellen verstoord geraakt, waardoor er te veel pigment wordt geproduceerd. Hierdoor gaat het pigment klonteren en ontstaat er een ouderdomsvlek. De negatieve invloeden van de zon komen dus naar boven als je te vaak en te lang in de zon (zonnebank) zit. Ook zonverbranding en een te lage beschermingsfactor kan er voor zorgen dat de pigmentcellen beschadigen en op lange termijn ouderdomsvlekken veroorzaakt. Belangrijk is dan ook op minimaal een SPF 30 te gebruiken en met mate te genieten van de zon.

Ouderdomsvlekken
huidaandoening-ouderdomsvlekken

Behandeling van ouderdomsvlekken

De behandeling van ouderdomsvlekken kan op verschillende manieren:

De behandelingen zorgen ervoor dat de pigmentvlekken lichter worden, dan wel verdwijnen. Helaas is de schade in de pigmentcel al geleden. Met de behandelingen kan alleen het zichtbare pigment worden verbeterd. Zodra de huid wordt blootgesteld aan UV straling kunnen de pigmentvlekken terug komen en/of nieuwe pigmentvlekken ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

  • Altijd een goede bescherming gebruiken tegen UV straling, minimaal een SPF 30. Hierdoor voorkomt u nieuwe pigmentvlekken en heeft u het meeste plezier van de behandeling.
  • Overmatige zon en zonnebank vermijden.
  • Regelmatig (elke 2 uur) uw zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat u minder snel verbrand.
  • Producten gebruiken van de IMAGE Skincare Iluma lijn, om de pigmentcellen te remmen in hun overmatige productie van pigment en om de pigmentvlekken lichter te maken.

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen, de diepte van het pigment en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.

Interesse in een behandeling voor pigment?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.