Roodheid , rode adertjes (couperose), bultjes en puistjes zijn een typisch huidbeeld die kenmerkend is voor rosacea. Het beeld wordt ook wel verward met acne. Wat acne van rosacea onderscheid is de aanhoudende roodheid, de couperose en de leeftijd waarop het ontstaat. Rosacea wordt veelal gezien vanaf het 30e levensjaar in tegenstelling tot jeugdpuistjes. Veel vrouwen van middelbare leeftijd hebben er in meer of minder mate last van.

Meer informatie over rosacea

Rocacea is een chronische aandoening die vooral op de neus, wangen, het voorhoofd en de kin is gelokaliseerd. Er zijn verschillende stadia te onderscheiden:

  • Stadium 1: aanhoudende roodheid op de wangen, prikkende sensaties van de huid, kleine rode adertjes.
  • Stadium 2: naast de beschreven kenmerken van stadium 1 zijn ook bultjes en puistjes waar te nemen. Ook de poriën kunnen grover worden.
  • Stadium 3: Er ontstaan grotere bultjes en puisten en de huid kan verdikken.

Rosacea gaat gepaard met ups en downs. Wat inhoud dat er periodes zijn waarbij het ineens kan opvlammen, maar ook periodes waarbij de huid erg rustig is.

Hoe ontstaat rosacea?

Hoe rosacea ontstaat is nog onduidelijk, maar in steeds meer onderzoeken komt naar voren dat de demodex mijt een grote rol speelt in het ontstaan hiervan. De demodex mijt vermenigvuldigt zich snel. De eitjes die deze mijt legt zorgen voor ontstekingsreacties in de huid wat de huidaandoening kan aanwakkeren. Verergering van rosacea kan door invloeden van buitenaf zoals UV straling, warmte, medicatie, stress en hormonen.

De behandeling van rosacea

Rosacea kan in een vroeg stadium goed behandeld worden en onder controle blijven. De behandeling kan bestaan uit:

Met de producten voor thuisgebruik zorgen we ervoor dat de rosacea wordt gekalmeerd en onder controle blijft. Ook vormen de producten de basis van de voorbehandeling voor de fruitzuurpeeling. Dit een speciale peeling op basis van vitamine C. Vitamine C kalmeert de rosacea en bouwt de natuurlijke weerstand van de huid op. Laser is uitermate geschikt voor de behandeling van de rode adertjes (couperose).

Wat kunt u zelf doen?

  • Gebruik goede huidverzorging op advies van uw huidtherapeut. Bijvoorbeeld de Vital C lijn van Image Skincare.
  • Overmatig gebruik van sauna en hammam kan rosacea verergeren.
  • Behandel uw gezicht altijd voorzichtig en was uw gezicht met lauw/warm water. Te heet douchen of wassen kan rosacea en met name de roodheid verergeren.
  • Wees voorzichtig met overmatige zon en zonnebank.

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.

Interesse in een behandeling voor rosacea?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.