85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar krijgt te maken met een vorm van acne. Maar ook volwassenen kampen steeds vaker in meer of mindere mate met dit huidprobleem. Acne is een chronische ontsteking van de talgklier. Het kenmerkt zich door de aanwezigheid van kleine witte bultjes, zwarte puntjes (mee-eters), rode pukkels, puistjes, ontstekingen en littekens. Één of meerdere van bovenstaande kenmerken kan duiden dat je last hebt van deze aandoening.

Hoe ontstaat acne?

Verschillende factoren hebben invloed op het ontstaan van puistjes:

  • Een verhoogde talgproductie; vanaf de puberteit neemt de talgproductie toe.
  • Verstopte talgklieren door een verstoring in het verhoorningsproces; als de afvoergang van de talgklier afgesloten raakt, kan het talg niet meer naar buiten. Hierdoor ontstaat een mee-eter.
  • Bacteriën die van nature op de huid aanwezig zijn; deze voeden zich met het talg en kunnen hierdoor ontstekingen veroorzaken.
  • Hormonale veranderingen

Verschillende vormen van acne

  • Acne vulgaris; is de meest voorkomende vorm van. Gekenmerkt door mee-eters, rode pukkels en puistjes.
  • Acne conglobata; is de meest erge vorm. Gekenmerkt door rode pukkels, grote puisten en onderhuidse ontstekingen (cystes). Veelal genezen deze ontstekingen met littekens.
  • Acne tarda; is een vorm die gezien wordt bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Het beeld is hetzelfde als bij acne vulgaris. Vaak is er een hormonale factor die het huidprobleem veroorzaakt.
Acne

Behandeling van acne

De behandeling kan uit verschillende soorten therapieën bestaan:

Om het goed te kunnen behandelen moeten één of meerdere factoren aangepakt worden. Er bestaat geen standaard behandelplan. Zoals hierboven beschreven staat, zijn er genoeg factoren van invloed. Hierdoor moet er goed gekeken worden naar wat werkt voor de desbetreffende patiënt en zo nodig zal het behandelplan tussentijds aangepast worden. Bij acne conglobata is er altijd aanvullende therapie nodig met medicatie. De huisarts zal dan ook verwijzen naar een dermatoloog.

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen, de ernst en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.

Interesse in een behandeling voor acne?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.