Acne vulgaris is de medische term voor acne of (jeugd) puistjes. Iedereen krijgt in zijn leven wel te maken met een vorm van acne. De één krijgt last van een enkele mee-eter. De ander heeft veelvuldig last van mee-eters, puistjes en ontstekingen. Veelal ontstaan jeugdpuistjes in de puberteit, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Hoe ontstaat acne vulgaris?

Jeugdpuistjes ontstaan in de puberteit doordat de hormoonhuishouding veranderd. Hierdoor wordt de talgproductie verhoogt, talgklieren kunnen verstopt raken en ook spelen bacteriën op de huid een belangrijke rol. Voornamelijk de talgklieren in het gezicht, borst en op de rug produceren meer talg dan normaal.

Het beeld van acne vulgaris

Acne vulgaris heeft een typisch beeld waarbij meerdere kenmerken op de voorgrond staan:

  • Comedonen: ook wel mee-eters genoemd. Als de talgklieren te veel talg aanmaken, kunnen deze verstopt raken. Hierdoor ontstaat er een mee-eter. Deze kunnen gesloten zijn, witte mee-eters ( white heads) of open, zwarte mee-eters (black head). Kenmerkend zijn de zwarte puntjes op de neus.
  • Pukkels (papels): pukkels ontstaan als er bacteriën in de talgklier bevinden. Deze voeden zich met het talg waardoor er vetzuren ontstaan. De talgklier zet op en raakt geïrriteerd door de vetzuren en scheurt open. Dit uit zich in pijnlijke pukkels en witte puistjes.
Acne

Hoe kan acne vulgaris behandeld worden?

Acne kan op meerdere manieren behandeld worden, maar niet elke behandeling slaat bij iedereen even goed aan. Zoals eerder besproken ontstaat acne door meerdere factoren:

  • De hormoonhuishouding is veranderd: de huisarts kan “de pil” voorschrijven. De pil zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding stabiliseert. Daarnaast kan de talgproductie geremd worden door de pil. Minder talg = minder last van mee-eters en puistjes.
  • Verstopping van de talgklier: salicylzuur is een zuur die het talg oplost en de huid verdunt, waardoor het talgkliertje minder snel verstopt. Hierdoor worden de comedonen minder en zorgt salicylzuur er ook voor dat er minder rode pukkels en puistjes ontstaan. Naast salicylzuur bestaan er ook middelen die de huisarts kan voorschrijven met een soortgelijk effect.
  • Bacteriën die zich in de talgklier bevinden kunnen acne verergeren. Antibiotica werkt tegen deze bacteriën waardoor ook de puistjes minder zullen worden. Antibiotica wordt alleen voorgeschreven als andere therapieën niet goed of helemaal niet werken.
  • Acnebehandeling: een reinigende behandeling speciaal voor acne bestaat uit het reinigen van producten met salicylzuur en het verwijderen van alle mee-eters, pukkels en puistjes.
  • Acne peeling: een acne peeling is een speciale peeling op basis van salicylzuur, wat verstopping van de talgklier tegen gaat. Deze peeling wordt ook in combinatie met de acnebehandeling gedaan.

Gemiddeld kan de acne na 3 tot 6 maanden al flink verminderd zijn. Afhankelijk van hoe de huid reageert op de gekozen behandeling.

Wat kan je zelf doen tegen acne vulgaris?

  • Zorg ervoor dat je de huid goed verzorgt. Niet te veel en met agressieve middelen. Producten op basis van salicylzuur en een matterende dag- en nachtcrème zijn een mooie basis. De clear cell lijn van Image Skincare is ontwikkeld speciaal voor een onzuivere huid. Maar bieden wel verzorging en herstel.
  • Knijp je puistjes niet zelf uit. De kans dat je het talg naar beneden drukt is erg groot, waardoor er de volgende dag een grotere puist of erger een ontsteking kan zitten. Dit kan zorgen voor vervelende littekens.
  • Merk je dat voeding een rol speelt in het ontstaan van je puistjes? Probeer deze voedingsmiddelen dan eens te minderen.

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen, de ernst en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.

Interesse in een behandeling voor acne?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.