Het verschil tussen een huidtherapeut en dermatoloog

Dermatologie en huidtherapie? Is dat niet gewoon hetzelfde? Nee dat is zeker niet hetzelfde. Vaak krijg ik de vraag wat nu het verschil is tussen de huidtherapeut en de dermatoloog. Wanneer kom je bij wie? Welke behandelingen kan de huidtherapeut dan? En waarom kan ik wel rechtstreeks naar de huidtherapeut en niet naar de dermatoloog? Alle antwoorden op deze vragen beantwoord ik graag.

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedische specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor heeft zij een 4-jarige HBO opleiding huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool. Dermatologie is één van de belangrijkste vakken tijdens de studie. De kennis over huidziektes is belangrijk voor een huidtherapeut om professioneel en vakkundig te werk te gaan. Een huidtherapeut is daarnaast kwaliteit-registreert. Dit houdt in dat zij elke 5 jaar d.m.v. nascholing, cursussen en congressen haar kennis en kunde up to date moet houden om haar registratie te behouden.

Huidtherapeut1

Wat is een dermatoloog?

Na de universitaire studie geneeskunde kunnen artsen zich specialiseren. Zo ook in de dermatologie. Dermatologie heeft alles te maken met de zieke en beschadigde huid, haren en nagels denk aan: eczeem, psoriasis, allergieën, acne, pigmentstoornissen, schimmelinfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen, spataderen, het diagnosticeren van huidkanker etc. De arts stelt de diagnose en schrijft zo nodig medicatie uit. Naast kennis van huidziekten, moet de dermatoloog ook inzicht hebben in allerlei immunologische, reumatische en inwendige ziekten en die bepaalde huidaandoeningen kunnen veroorzaken en/of verergeren.

dermatoloog

Type huidaandoeningen

De dermatoloog ziet over het algemeen andere huidaandoeningen dan de huidtherapeut. Zoals hierboven beschreven komen patiënten naar de dermatoloog voor onduidelijk of verdachte plekjes, jeuk, eczeem, allergieën, etc. Veel van dit soort aandoeningen worden behandeld d.m.v. medicatie en/of speciale crèmes.

De huidtherapeut ziet huidproblemen zoals: acne, (acne) littekens, overbeharing, pigmentproblemen, couperose, rosacea, wijnvlekken, goedaardige huidtumoren en huidveroudering/huidverbetering. De huidklachten kunnen behandeld worden door onder andere: lasertherapie, acnetherapie, peelings, microneedling en nog veel meer. De huidtherapeut mag geen medicatie voorschrijven. In de meeste gevallen is dit ook niet nodig.

Acne

Huidtherapeut

acne conglobata

Dermatoloog

Beide foto’s geven patiënten met acne weer. De cliënt op de linker foto is heel goed te behandelen door de huidtherapeut. Maar de patiënt op de rechter foto heeft echter te veel diepe ontstekingen. Het huidprobleem wordt te complex, waardoor deze patiënt naar de dermatoloog moet. Daar krijgt hij medicatie voor geschreven om het probleem van binnenuit aan te pakken.

Onderzoek en diagnose

De dermatoloog kan een diagnose stellen na dermatologisch onderzoek. Ook kan hij huidbiopten afnemen wat een huidtherapeut absoluut niet mag. Na onderzoek en de diagnose, behandeld de dermatoloog de complexere huidaandoeningen. Dit gebeurt vaak met medicatie, maar de dermatoloog kan ook lichttherapie voorschrijven bij bv. psoriasis. Bij verdachte plekken kan hij deze operatief verwijderen en bij acne kan de dermatoloog ook de samenwerking aangaan met de huidtherapeut.

De huidtherapeut stelt geen officiële diagnose. De huidtherapeut behandeld dan ook vaak met doorverwijzing van de huisarts of dermatoloog. Wel is de huidtherapeut getraind in het herkennen van huidziektes en aandoeningen. Hierdoor is de diagnose van een arts niet altijd nodig om een behandeling te kunnen uitvoeren. Patiënten/cliënten komen meerdere keren gedurende een bepaalde periode naar de praktijk. Terwijl patiënten bij de dermatoloog met veel langere tussen periodes controles hebben.

Directe toegankelijkheid VS Verwijzing

De huidtherapeut is sinds 2011 direct toegankelijk. Dit houdt in dat je zonder verwijsbrief van de huisarts of dermatoloog naar de huidtherapeut kan. Zij zorgt voor een juiste screening om te bepalen of je behandeld kan worden. Sommige behandelingen zoals acnetherapie en lasertherapie kunnen vergoed worden, mits je een aanvullende verzekering hebt.

De aanvullende verzekering spreekt nooit je eigen risico aan! Door de directe toegankelijkheid kan het voor de verzekering wel nodig zijn alsnog een verwijzing te halen bij de huisarts.

De dermatoloog is een specialist en heeft altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Omdat dit valt onder de basisverzekering is de huisarts of een andere specialist de enige die deze verwijzing dus kan geven. De basisverzekering valt ook onder het eigen risico. Na betaling van het eigen risico zijn verdere behandelingen verder gedekt.

Zorgverzekeraar-vergoedingen

Het verschil in het kort

De dermatoloog

  • Heeft een universitaire studie geneeskunde gedaan met de specialisatie dermatologie.
  • Stelt de diagnose en schrijft medicatie voor.
  • Ziet patiënten met meer complexe huidaandoeningen.
  • Alleen met een verwijzing kan je bij de dermatoloog terecht.

De huidtherapeut

  • Heeft een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie gevolgd.
  • Stelt geen diagnose en schrijft géén medicatie voor.
  • Ziet patiënten/cliënten met klachten zoals acne, rosacea, couperose, littekens, overbeharing, pigmentproblemen en huidveroudering.
  • De huidtherapeut is direct toegankelijk en kan je dus zonder verwijzing terecht.

Al met al zijn dat dus de verschillen tussen de dermatoloog en de huidtherapeut. In veel gevallen wordt er ook nauw samengewerkt tussen beide disciplines. Wat voor de patiënt en/of cliënt het meest optimale is.

Twijfel je of je wel of niet naar een dermatoloog zou moeten? De huisarts is het eerste aanspreekpunt om dit te overleggen, maar ook de huidtherapeut kan goed advies geven.

Voor al je vragen mag je altijd een vrijblijvend consult boeken. Dan bekijken we samen wat het beste is voor jouw huid.

Liefs Melissa

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.

1 Comment

  • Ik zou graag advies willen over het volgende ik heb bultjes achter mijn oor gehad die na een paar minuten waren verdwenen ze waren vrij groot wat kan dit zijn geweest.graag uw advies

Comments are closed.