Acne conglobata is een ernstige ontstoken vorm van acne. Deze vorm komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. Veelal uit het zich op de schouders, borst, rug en in het gezicht. De pukkels, puisten en ontstekingen zijn veel heftiger dan bij acne vulgaris. Uiteindelijk laat acne conglobata ontsierende littekens achter in het gezicht.
Hoe ontstaat acne conglobata?
De huidaandoening ontstaat vaak in de puberteit en blijft bestaan in de twintiger en zelfs dertiger jaren. Net als bij acne vulgaris komen er mee-eters (comedonen), pukkels, puistjes en ontstekingen voor. Het verschil is dat het verloop een stuk heftiger is. De comedonen zijn groter en er ontstaan ontstekingen van de pukkels en puisten. Kenmerkend zijn de knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes) die kunnen genezen met littekens. Deze vloeien in elkaar over, waardoor er onderhuidse plakkaten ontstaan. Deze knobbels en abcessen zijn erg pijnlijk en kunnen een belemmering geven in het dagelijkse leven.
Hoe wordt acne conglobata behandeld?
- Medicatie; Deze vorm van acne is zo heftig dat behandeling met medicatie noodzakelijk is. De huisarts en/of dermatoloog kunnen diverse middelen/medicamenten voorschrijven om de ontstekingen te verminderen. De behandeling is er op gericht littekenvorming te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken.
- Acnebehandeling; een acnebehandeling voor dit type acne is er op gericht om de huid goed te reinigen en waar mogelijk comedonen en puistjes weg te halen. Dit altijd in overleg met de behandelend arts.
Wat kan je zelf doen tegen acne conglobata?
- Allereerst is het noodzaak om langs te gaan bij de huisarts/ dermatoloog voor een behandeling met medicatie. Zonder medicatie kan deze vorm van acne erg lang bestaan met lelijke littekens als gevolg.
- Reinig je huid, maar niet te intensief, met een milde wasgel en gebruik een olievrije crème.
- Knijp de puisten niet uit, dit kan het beeld alleen maar verergeren.
- Laat regelmatig je huid reinigen door de huidtherapeut.
Acnelittekens als gevolg van acne conglobata.
Veel mensen die last hebben van deze vorm van acne, houden vaak ontsierende littekens over. Deze littekens zijn het gevolg van de pijnlijk ontstekingen in de huid. De acnelittekens kunnen behandeld worden en afhankelijk van de diepte van de littekens zijn er een verschillende mogelijk. Meer weten over littekens na acne? Lees hier meer.
Consult
Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen, de ernst en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.
Interesse in een behandeling voor acne?
Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.