Collageenpoeder; zin of onzin?

Collageenpoeder, je kunt er niet meer omheen. Dit populaire supplement heeft inmiddels een flinke plek ingenomen op de markt. Je ziet de potten collageenpoeder in etalages opgestapeld en ook op tv verschijnen er reclames. Wat doet collageen werkelijk met je huid en heeft het zin om het te gebruiken?

Vraag altijd advies aan een professional!
Collageenpoeder; zin of onzin?

Collageen zorgt voor elasticiteit van de huid

Collageen is een eiwit(1) dat zorgt voor structuur, stevigheid en elasticiteit van verschillende soorten bindweefsel, bloedvaten en de huid. Ook speelt het een belangrijke rol bij de opbouw van je botten. Na je 25e levensjaar produceert je lichaam steeds minder collageen(2), waardoor je huid veroudert en rimpels krijgt.

Collageenproductie op peil houden

Om de collageenproductie op peil te houden, heb je genoeg vitamine C en D nodig, plus het mineraal silicium. Dit mineraal vind je onder meer terug in voeding zoals brandnetel, gerst en tarwegras. Ook kun je collageenpoeder nemen. Bij voorkeur als gehydrolyseerd collageen, waardoor het heel makkelijk door je lichaam kan worden opgenomen.

Onderzoek naar collageenpoeder

Hoewel er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de voordelen van collageenpoeder, zijn de eerste resultaten positief. Bijvoorbeeld een onderzoek dat werd gedaan met de dagelijkse inname van 2,5 gram collageenpoeder(3) in combinatie met een aantal andere vitaminen, mineralen en extracten. Het resultaat na 12 weken was dat er een flinke verbetering te zien was in de hydratatie, elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid in vergelijking tot de placebo.

Collageenpoeder; zin of onzin?

Heeft het zin om collageenpoeder te gebruiken?

Heeft het dus zin om collageenpoeder te gebruiken? De wetenschap lijkt deze vraag positief te gaan beantwoorden, maar er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om dit definitief te bevestigen. Wel kun je jouw collageenproductie zelf stimuleren door in ieder geval voldoende vitamine C en D binnen te krijgen en bij voorkeur ook silicium. En wat ook helpt: een goede nachtrust!

Vraag advies aan een professional

We denken vaak dat we zomaar allerlei supplementen kunnen gaan slikken. Maar ieder lichaam werkt anders en het gebruik ervan kan bijvoorbeeld effect hebben op medicatie. Daarom is het wijs om advies in te winnen bij een professional. Voor collageenpoeder of bovengenoemde vitamines/mineralen of juist andere supplementen.

Hiervoor kun je terecht bij Jade Meijer โ€“ orthomoleculair voedingscoach โ€“ via
www.praktijkjademeijer.nl
06-43224466
Zij is in hetzelfde pand gevestigd als Melissa van New life skincare

Wie weet tot snel!

Groetjes, Jade

Wil je meer weten over behandelingen die de collageen productie stimuleren?

Bindweefselmassage en microneedling zijn behandelingen die de collageen productie stimuleren. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kan je jouw wensen kenbaar maken en zullen we samen een behandelplan opstellen. Bel 06 19 64 93 30ย of boek direct online een afspraak in.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *