Helpt omega 3 (visolie) tegen huidproblemen?

Omega 3 (visolie) is een essentieel vetzuur. Je hebt het als mens dus nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt namelijk je celweefsel op te bouwen(1), beschermt tegen hart- en vaatziekten en ondersteunt je immuunsysteem. En zo zijn er nog tal van voordelen te benoemen. Maar de vraag in dit blog is: helpt omega 3 ook tegen huidproblemen?

Vraag altijd advies aan een professional!
Helpt omega 3 (visolie) tegen huidproblemen?

Voeding met omega 3

Voordat ik op die vraag in ga, vertel ik je graag in het kort in welke voeding omega 3 zit. Het vetzuur is in 3 stoffen te vinden in de natuur (2), afgekort EPA, DHA en alfa-linoleenzuur. EPA en DHA zitten in vette vis en zeewier. Alfa-linoleenzuur vind je o.a. in avocado, lijnzaad en walnoten. Dit zijn ontzettend gezonde vetten, die je als mens dagelijks nodig hebt. Maar op vette vis zijn we niet allemaal zo gek en dergelijke vissoorten zijn ook vaak vervuild met kwik en lood. Beter kun je daarom voor een supplement met omega 3 kiezen, bestaande uit gecontroleerde visolie of algenolie.

Omega 3 en huidproblemen

Visolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en om die reden zijn onderzoekers positief over de inzet van omega 3 (en omega 6) bij acné (3). Tegelijkertijd kunnen met de aanpak van acne ook mentale problemen verminderen door het gebruik van dit visolie(4) en antioxidanten.

Visolie kan mogelijk ook de kans op atopisch eczeem laten afnemen(2). En ook dit onderzoek(5) toont aan dat de combinatie van omega 3 en 6 een positief effect heeft op inflammatoire huidziektes, zoals atopisch dermatitis, psoriaris en acne.

Omega 6 vind je in o.a. in granen, sojabonen en zonnebloemolie. Een tekort leidt bijvoorbeeld tot een schilferige huid(6). In het Westen krijgen we meestal meer dan genoeg omega 6 per dag binnen.

omega 3

Veel voordelen

Op basis van deze onderzoeken is te stellen dat omega 3 tegen huidproblemen kan helpen. En het heeft zoveel meer voordelen. Bescherming tegen hart- en vaatziekten, ondersteuning van je immuunsysteem, opbouwen van je cellen, voeding voor je hormonen en je hersenen, noem maar op. Omdat we dit vetzuur vaak te weinig binnenkrijgen, is aan te raden wat meer avocado en noten te gaan eten en een supplement met omega 3 te nemen.

Vraag advies aan een professional

Net als dat jij voor je huidproblemen bij Melissa terecht kunt, is het ook aan te raden om voor supplementen advies bij een professional in te winnen. We denken namelijk vaak dat we zomaar allerlei supplementen kunnen gaan slikken. Maar ieder lichaam werkt anders en het gebruik ervan kan bijvoorbeeld effect hebben op medicatie. Hiervoor kun je terecht bij mij, ik ben Jade Meijer – orthomoleculair voedingscoach. Ik ben bereikbaar via
www.praktijkjademeijer.nl
06-43224466
Zij is in hetzelfde pand gevestigd als Melissa van New life skincare

Wie weet tot snel!

Groetjes, Jade

Artikelen waar in het blog naar verwezen wordt:

1. Artikel op website
2.Artikel op website
3. Artikel op website
4. Mark G Rubin et al. Acne vulgaris, mental health and omega-3 fatty acids: a report of cases, Lipids in Health and Disease. 2008; 7: 36.
5. Anamaria Balić et al. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases, International Journal of Molecular Sciences. 2020 Feb; 21(3): 741.
6. Website voedingscentrum

Wil je meer weten over behandelingen die de collageen productie stimuleren?

Bindweefselmassage en microneedling zijn behandelingen die de collageen productie stimuleren. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kan je jouw wensen kenbaar maken en zullen we samen een behandelplan opstellen. Bel 06 19 64 93 30 of boek direct online een afspraak in.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.