Verschillende huidtypes en hun verzorging

Wie mij op Instagram volgt heeft vast een post voorbij zien komen over verschillende huidtypes en hoe deze te herkennen. Als je weet welke stoffen je huid mist, kunnen we ook bepalen welke ingrediënten we moeten toevoegen aan je huidverzorgingsregime. En als we de ingrediënten weten, kunnen we het beste bepalen welke huidverzorgingsproducten daar aan voldoen.

Verschillende huidtypes en hun verzorging

Dagelijks krijg ik de vraag: “Welk huidtype heb ik?” Is het droog, normaal of misschien toch gecombineerd! Ik ga je vertellen waar je zelf aan kan zien welk huidtype je hebt. Natuurlijk zijn er vele variaties. Een huid met pukkels is bijvoorbeeld niet per definitie altijd alleen maar vet!

Een normale huid

Heeft een gelijkmatige huidstructuur en glans. Heeft nauwelijks zichtbare poriën, geen last van mee-eters of pukkels en ook geen last van droge plekken.
De IDEALE huid dus?.

Ingrediënten die je het beste kan inzetten bij een normale huid

Een normale huid is eigenlijk al de “perfecte huid”. Maar dat willen we graag zo houden natuurlijk. Mijn advies is:

Gebruik geen irriterende en intens reinigende cleansers zoals pure zeep. Dit tast de huidbarrière aan. Een moisturizer kiezen is voor dit huidtype het makkelijkst. Gebruik er één die jij fijn vindt. Kies er één die niet té vet is of té waterig. Maar één die genoeg comfort geeft. Heb je andere huidproblemen zoals beginnende lijntjes en rimpeltjes en/of pigmentvlekken kan je je verzorging daar op aanpassen.

IMAGE Skincare I Mask

Een vette huid

Een vette huid kenmerkt zich door té véél vet (talg), grovere poriën en een glimmende huid. Ook vaak gecombineerd met meer mee-eters en pukkels/puistjes.

Ingrediënten die je het beste kan inzetten bij een vette huid

 • Salicylzuur, is een zuur wat het overtollige talg oplost zonder de huid uit te drogen.
 • Water (Aqua). Een moisturizer met water zorgt ervoor dat de huid wel gevoed en gehydrateerd wordt. Maar net niet te veel vetstoffen bevat die de huid nog vetter maakt of laat glimmen.
 • Vitamine B6 (pyridoxine), is een vitamine die zorgt voor een betere huidbalans en reguleert de talgproductie.
 • Vitamine C (Ascorbic acid) is een musthave! Vermindert ontstekingen en irritaties zoals bij acne, stimuleert het natuurlijke genezingsproces van de huid en hydrateert de huid door de natuurlijke huidbarrière te beschermen

Producten van IMAGE Skincare die je in kan zetten zijn bijvoorbeeld:

IMAGE Skincare Clear cell

Een droge huid

Een droge huid wordt vaak verward met een vochtarme huid. Een droge huid heeft een vet te kort en dat zie je door lichte schilfertjes op de huid.

Ingrediënten die je het beste kan inzetten bij een droge huid

 • Glycerine heeft een hydraterende eigenschap door vocht vast te houden in de huid.
 • Shea butter bestaat uit een hoge dosis vetzuren en verzacht en hydrateert de huid. Door het aanvullen van vetstoffen in de huid, kan het vocht minder snel verdampen uit de huid.
 • Hyaluronzuur is een stof die van nature ook voorkomt in je huid. Het kan wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan vocht binden. Dit ingrediënt zetten we dus in om de huid te hydrateren.
 • Vitamine C is echt voor ieder huidtype geschikt omdat het een multifunctionele werking heeft. Zie ook de beschrijving bij de vette huid.

Producten van IMAGE Skincare die je kan inzetten voor een droge huid zijn:

IMAGE Skincare Ormedic

Een vochtarme huid

Een vochtarme huid heeft dus vocht te kort. Kenmerkend is een trekkerig gevoel van het gezicht. Dat gevoel dat je hebt als je per direct een crème wilt aanbrengen.. dat dus. Vergis je niet dat alleen een droge huid vochtarm is. Ook een vette huid kan vochtarm zijn.

Ingrediënten die je het beste kan inzetten bij een vochtarme huid

 • Niacinamide zorgt voor de aanmaak van huidvetten. Deze huidvetten versterken de barrièrefunctie.
 • Dimethicone (siliconen), vormt een beschermend laagje over de huid. Hierdoor kan er minder vocht ontsnappen uit de huid.
 • Glycolzuur verbetert de vochtbalans, stimuleert de celdeling en zorgt ervoor dat schilvertjes verdwijnen.
 • Glycerine, zie ook de omschrijving bij de droge huid.

Producten van IMAGE Skincare die je kan inzetten voor een vochtarme huid zijn:

IMAGE Skincare Vital C

Gecombineerde huid

Dit huidtype komt denk ik het meest voor. Dat is een mix van al het bovenstaande. Vaak zien we dat het voorhoofd, neus en de kin wat vetter zijn en de wangen wat droger bijvoorbeeld.

Ingrediënten die je het beste kan inzetten bij een gecombineerde huid

Alle bovenstaande ingrediënten, zijn goed te gebruiken bij een gecombineerde huid. Het ligt er ook vooral aan wat de boventoon voert. Het allerbelangrijkste is dat de weerstand van de huid verhoogt wordt, waardoor de barrière functie van de huid herstelt wordt. Een huid die in balans is, is een gezonde huid.

IMAGE Skincare

Nu is bovenstaande maar een greep uit de vele ingrediënten/werkstoffen die er bestaan en die gebruikt worden in cosmeticaproducten. Heb je vragen over een bepaalde werkstof en of dit wel geschikt is voor jouw huidtype. Laat het me dan vooral weten.

Happy skin, happy you

Wil je meer weten over de producten?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zullen we samen bekijken welke producten het beste bij uw huidtype passen. Bel 030 320 03 40 of boek direct online een afspraak in.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *