Voedingstip; vitamine C & de huid

Vitamine C wordt ook wel aangeduid als ascorbinezuur. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van vitamine C in de huid en is dus ook bewezen effectief. Er worden verschillende vormen van vitamine C gebruikt in cosmetica. De een is meer stabiel en dus effectiever dan andere vormen. Is het dan niet beter om dagelijks je vitamine C inname te verhogen?

Vitamine C in groenten en fruit

Vitamine C zit voornamelijk in groente en fruit en dan is citrusfruit toch wel een van de bekendste soorten. Jammer is alleen dat vitamine C wat oraal wordt ingenomen, vaak niet of te weinig wordt opgenomen door je huid. Je vitale organen gaan voor en een sinaasappeltje meer heeft ook geen zin. Het teveel aan vitamine C plas je namelijk gewoon weer uit. Fijn dat de cosmeticafabrikanten hier goed op inspelen, want juist in huidverzorging wordt steeds meer gebruik gemaakt van vitamine C. Waarom is dit nu juist een top vitamientje?

De voordelen van vitamine C in je dagelijkse huidverzorgings regime

  • Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen, wat zorgt voor een stevige en jeugdige huid.
  • Het is een krachtig antioxidant wat onder andere zonschade kan beperken.
  • Het maakt pigmentvlekken lichter.
  • Vermindert ontstekingen en irritaties zoals bij acne en rosacea.
  • Stimuleert het natuurlijke genezingsproces van de huid.
  • Hydrateert de huid door de natuurlijke huidbarrière te beschermen.
  • Werkt in hogere concentraties exfoliërend (peeling).

Een aardige lijst met voordelen dus. Eigenlijk zou iedereen één of meerdere producten moeten hebben met vitamine C. Wel gezegd dat dit een stabiele vorm moet zijn. Vitamine C en zuurstof zijn namelijk geen vrienden. Bij onstabiele vormen, gaat de werking erg snel achteruit en heeft het alsnog geen effect op je huid.

Untitled-1

Welke vormen van vitamine C zijn dan stabiel?

L-Ascorbinezuur is een van de bekendste vormen van vitamine C, maar deze is helaas niet stabiel. Zodra ascorbinezuur in contact komt met zuurstof verliest het zijn werking. Ook is het in wateroplosbaar, wat de werking verminderd.  Gelukkig zijn er vormen van vitamine C die wel stabiel zijn zoals Sodium Ascorbyl phosphate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Magnesium Ascorbyl phosphate, Ascorbyl palmitate zijn vormen die gebruikt worden in huidverzorging. Pak je flesje of potje crème er maar eens bij. Op de ingrediëntenlijst moeten één of het liefst meerdere vormen terugkomen. Hoe hoger in de ingrediëntenlijst, hoe meer geconcentreerd de werkstof is.

Conclusie over vitamine C

Vitamine C is een toppertje onder de vitamines. Maar zoals ook geldt in een gezond voedingspatroon: een combinatie van ingrediënten is het beste voor de huid. Iedereen zou vitamine C kunnen gebruiken en waarschijnlijk zit het al in je huidverzorgingsproducten zonder dat je het door had?!

Heb je nog vragen of opmerkingen of wil jij meer weten over alles wat met de huid te maken heeft? Laat dan een berichtje achter op deze pagina of stuur een berichtje via Instagram of email.

Warme groet,

Melissa van Nieuwenhuizen

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *