5 tips tegen een droge huid

Sinds we van meneer Mark Rutte onze handen kapot moeten wassen hebben we allemaal wel in meer of mindere mate last van een droge huid. Met name dan de handen natuurlijk.

Maar met het steeds wisselende weer en de daarbij behorende temperaturen merk je misschien ook dat je huid van je gezicht droger aanvoelt? Ik geef je een paar praktische tips die je meteen kan toepassen voor zowel de droge huid van je gezicht als je droge handen!

Smeer je handen voordat je naar bed gaat lekker dik in met jouw favoriete handcrème of masker. Trek katoenen handschoentjes aan en ga heerlijk slapen. Je handen zullen je dankbaar zijn 😊
5 tips tegen een droge huid

Een droge huid vs een vochtarme huid

Er is een verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid. Dit is een belangrijke factor, omdat beide problemen een andere aanpak nodig hebben.

Een droge huid herken je misschien het makkelijkste aan je droge handen. Het constant wassen met zeep en het desinfecteren met alcohol zorgt er voor dat de huidbarrière kapot gaat. Je huid verliest vocht en vetten, voelt hierdoor droog aan en je ziet voornamelijk schilfers. Een droge huid mét schilfers is het voornaamste verschil met een vochtarme huid.

Een vochtarme huid

Een vochtarme huid heeft géén schilfers en is een huidconditie op een bepaald moment. Seizoenen spelen een grote rol, maar ook verkeerde huidverzorgingsproducten zoals een reiniging, dagcrèmes en serums kunnen een vochtarme huid verergeren.

Heb ik een droge huid?

Vind je het lastig om een droge huid van het gezicht te herkennen? Stel jezelf dan 2 vragen:

  1. Voelt je huid trekkerig aan als je onder de douche vandaan komt?
  2. En heb je last van een droge huid met schilfers?

Is het antwoord op beide of op de 2e vraag ja? Dan heb je een droge huid.
Is het antwoord alleen op de 1e vraag ja, dan heb je een vochtarme huid. Nu weet je meteen wat voor een huidtype je hebt.

Tips tegen een droge huid

De volgende tips kan je meteen al inzetten om er voor te zorgen dat zowel de droge huid van je gezicht als de rest van je lichaam wordt verminderd!

Tip 1

Water droogt de huid uit. Douche minder vaak en anders minder heet en lang. Je huid heeft minstens 8 uur nodig om hier van te herstellen.

Tip 2

Smeer je huid in na het douchen of badderen. Ik smeer mezelf in met een olie direct na het douchen op de natte huid en droog me hierna af. Het “vettige” van de olie is dan weg, maar de verzorgende en herstellende bestanddelen blijven achter op je huid.

5 tips tegen een droge huid
Tip 3

Kijk eens kritisch naar je huidverzorging. Zijn de producten wel goed afgestemd op jouw huidtype of huidconditie van dit moment? Een huid in de zomer heeft andere behoefte dan in de winter. En een hele belangrijke!! Zijn de ingrediënten niet uitdrogend voor de huid? Parfum (fragrance) en alcohol zijn 2 ingrediënten die je namelijk liever niet terug ziet in je verzorging.

Tip 4

Nu je misschien thuis werkt, is de luchtvochtigheid niet automatisch geregeld zoals op kantoor. Zet bakjes met heet water op de verwarming om extra vocht in de lucht te krijgen. Heb je een elektrische luchtbevochtiger? Dat is helemaal top! Een goede luchtvochtigheid zorgt ook voor minder vochtverlies uit de huid.

Tip 5

Scrub je huid niet te vaak! Hoe verleidelijk het ook is als je een droge huid met schilfers hebt. Gebruik dan eerder een product met glycolzuur of melkzuur (fruitzuren) die de huid daarnaast ook hydrateren. Breng daarna altijd een vollere crème aan en in nood, meng een beetje vaseline erdoorheen. Slaap een nachtje en je huid voelt een stuk beter.

Laat je me weten als je één van de tips gebruikt hebt?

Groetjes Melissa

Weten welke producten bij uw huid passen?

Met een huidanalyse komt u precies te weten welke producten bij uw huidtype passen.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *