Huidverzorging & vitamine A

Vitamine A in huidverzorging is beter bekend als retinol. Retinol wordt in de huid omgezet in retinoïdenzuren (vitamine A zuur/tretinoïne). Dit is het stofje wat ook werkelijk een effect heeft in de huid. Retinol activeert de huidcellen om sneller te vernieuwen en stimuleert ook de collageenproductie, wat zorgt voor een dikkere huid. Rimpels worden hierdoor minder. Van vitamine A is ook echt bewezen dat dit een anti verouderend effect heeft.

Dierlijke producten

Vitamine A komt voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Ook kan ons lichaam vitamine A zelf aanmaken uit Bèta-caroteen. Dit zit bijvoorbeeld in wortels en pompoen en ook andere groenten en fruit. Vitamine A is goed voor de ogen en de cellen van de huid, maar ook de cellen van ons haar, longcellen en ons tandvlees.

Ageless retinol masque

De voordelen van retinol in je dagelijkse huidverzorgingsregime

 • Doordat de dode huidcellen worden verwijdert en de huidcellen sneller worden vernieuwd is retinol effectief tegen acne. Het talg kan makkelijker de huid verlaten en minder snel verstoppen. Puisjes en mee-eters worden hierdoor minder.
 • Retinol werkt goed tegen veroudering van de huid. Het stimuleert de collageen en elastine aanmaak in de huid. Dit zorgt voor stevigheid in de huid. Naarmate we ouder worden neemt deze stof af. Langdurig gebruik van retinol zorgt er dus voor de de lijntjes en rimpels minder worden.
 • Retinol egaliseert de huidteint en pigmentvlekken. Het “kalmeert” de pigmentcellen en is een uitstekende voorbereiding voor behandeling van hyperpigmentatie. Het bereid de huid voor op behandelingen als laser, peelings en microneedling. Hierdoor is de behandeling voor pigmentvlekken veiliger en effectiever.

Retinol is een stof wat bij hogere concentraties met zorg gebruikt moet worden. Zonder uitleg van een huidtherapeut of arts, kan deze stof huidirritatie geven.

Waar moet je op letten bij gebruik van retinol?

 • Bouw het gebruik van producten met retinol geleidelijk op. Afhankelijk van de concentratie gebruik je het product eerst 2 keer per week, later om de dag. Als je huid het goed kan hebben eventueel elke dag.
 • Roodheid, schilvering en jeuk zijn bijwerkingen van retinol. Hier moet je soms even doorheen. Overleg altijd met je huidtherapeut als je twijfelt of de reactie niet te heftig is.
 • Pas je huidverzorging aan op het product met retinol. Niet iedere stof kan goed gecombineerd worden zoals bijvoorbeeld: benzoylperoxide. Je huid wordt hierdoor extra gevoelig.
 • Het percentage van retinol is erg belangrijk voor een zichtbare werking. Een product met tenminste 1% retinol is even effectief als 0,1 % tretinoïne.
 • Retinol maakt de huid gevoeliger voor UV straling.  Gebruik overdag een dagcrème met minimaal een SPF 30.
 • Tijdens de zwangerschap worden producten met retinol afgeraden. De huid is onder invloed van hormonen extra gevoelig voor het aanmaken van pigmentvlekken. In combinatie met retinol wordt deze gevoeligheid alleen maar erger.
 • Het gebruik van retinol geeft een mooi resultaat, maar heb wel geduld. Het kan minimaal 3 tot 6 maanden duren voordat het resultaat zichtbaar is.

Een behandeling met retinol

Tijdens de behandeling kan er extra retinol toegevoegd aan bijvoorbeeld het masker, je serum of je crème. Ook kunnen de fruitzuurpeelings versterkt worden met retinol. Hierdoor zal de huid ook wat gaan schilveren. De Wrinkle lift peeling heeft naast glycolzuur ook standaard retinol eraan toegevoegd.

Maar de echte behandeling met retinol doe je gewoon thuis. De volgende producten bevatten retinol:

 • De ageless total repair crème 1% retinol
 • De ageless total retinol- A crème 2% retinol
 • Het ageless total overnight retinol masque 3% retinol
 • De MD reconstructive repair crème 3% retinol
 • De MD reconstructive retinol booster 3% retinol

Conclusie

Al met al is retinol een vitamine die advies en zorg met zich mee draagt. Ga nooit zo maar producten proberen met retinol zonder goed advies van een arts of huidtherapeut. Bouw het gebruik altijd op en wees geduldig, de resultaten komen vanzelf.

New life, new skin

Melissa van Nieuwenhuizen

Wil je meer weten over retinol in je huidverzorging?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 030 320 03 40 of boek direct online een afspraak in.

Melissa van Nieuwenhuizen

Huidtherapeute & eigenaresse van New Life Skincare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *